tisdag 26 januari 2010

Några länkar

http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Med-fyra-fruar-slipper-jag-vara-otrogen-och-synda/

Denna artikel handlar om en man som har fyra fruar. Det framgår också i artikeln att det inte är särskilt vanligt med månggifte i Iran där mannen bor. Ungefär 14% av alla gifta män har mer än en fru. Och mannens resonemang att "med fyra fruar slipper jag vara otrogen" tycker jag inte är särskilt bra. Tänk på de andra fruarna, det är rätt tydligt att kvinnorna inte har särskilt mycket att säga till om utan gör som de blir tvingade.

http://islam-svarar.se/pages/content/view/203/73/
Det här är lite om vad som gäller i Islam. Och man får alltså gifta sig med flera om man behandlar alla lika vilket det också står är omöjligt att göra. Alltså borde det vara förbjudet att gifta sig med fler än en? Men ändå finns det de som har flera fruar... Anser de att de är så bra människor att de kan behandla alla lika då? Fast å andra sidan, vem är det som bedömmer det. Kvinnorna har ju inte jättemycket att säga till om och om mannen säger att han behandlar alla lika så accepteras väl det.

http://www.bibelsajten.nu/frageladan/question/11555-m%C3%A5ngifte%20och%20kristendom?.html

Det står ju inte att man inte får gifta sig med flera. Bara för att Jesus pratade om giftermål mellan två personer behöver det ju inte vara så att man inte får gifta sig med flera. Anledningen till att han bara pratade om två är kanske för att det var vanligast. Och det har ju faktiskt förekommit månggifte i Biblen så egentligen borde man väl få gifta sig med flera enligt kristendomen då...

http://svkwebprod.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=40022&ptdi=1186

Svenska kyrkan är emot månggifte.

1 kommentar:

  1. Jag tycker det är bra att du har varvat både faktatexter, artiklar och forums åsikter. Den snubben i första artikeln verklar ju vara inte så lite knasig... Fast jag tycker det är dumt att de framställer honom som lite bakom flötet och egentligen lite rolig för det ger fel intryck tycker jag. Tänkte du förresten på att kvinnorna hade inte åsikter som fick stå med i artikeln..?

    SvaraRadera